Dobra restauracja włoska w Krakowie

Świetna włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film

ADD YOUR COMMENT