włoska restauracja w Krakowie

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu profesjonalne? Zwykle jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje ogrom różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

ADD YOUR COMMENT